Z apartment

About This Project

Στο υπερυψωμένο ισόγειο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του’70, ένα παλιό διαμέρισμα με ανεξάρτητη είσοδο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου διαβίωσης, που αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία.

Εξωτερικά, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό  του κτηρίου με τοποθέτηση θερμοπρόσοψης και αλλαγή των παλιών κουφωμάτων.

Στο εσωτερικό του κτηρίου, δόθηκε έμφαση στη λειτουργικότητα και στην κάλυψη των αναγκών μιας σύγχρονης οικογένειας. Η υπάρχουσα διαμόρφωση των ψηλοτάβανων χώρων επιλέχθηκε να διατηρηθεί με μικρές παρεμβάσεις. Ωστόσο, η αναπροσαρμογή τους αποτέλεσε βασικό στοιχείο της κεντρικής ιδέας του σχεδιασμού, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Μια παλιά ξύλινη πόρτα με μοτίβο ψαροκόκαλου ανοίγει στο φωτεινό χολ. Ένας ενιαίος χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας, τρία υπνοδωμάτια, ένα λουτρό, ένα W.C. καθώς και ένας χώρος εργασίας διατάσσονται γύρω από την κουζίνα. Η τελευταία μεταφέρεται στο κέντρο της κατοικίας και γίνεται βασικό στοιχείο της καθημερινότητας. Αποκτώντας πλέον δύο ανοίγματα γίνεται «πέρασμα» και ενώνει τους χώρους διημέρευσης, από τη μία μεριά, με τους πιο ιδιωτικούς, από την άλλη. Η συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή «ακυρώνει» τον μακρόστενο διάδρομο (τυπικό στοιχείο των παλιών διαμερισμάτων) ως μοναδικό χώρο κίνησης ανάμεσα στα διάφορα δωμάτια.

Η κλασική κομψότητα ενώνεται με τη minimal αισθητική και ενσωματώνει αρμονικά στοιχεία μιας άλλης εποχής. Οικεία υλικά, παλιά και νέα στοιχεία συνδυάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα. Τα υπάρχοντα ξύλινα πατώματα διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν κατάλληλα, ενώ το παλιό μωσαϊκό, που κάλυπτε τους διάδρομους, αντικαταστάθηκε από πατητή τσιμεντοκονία, εντείνοντας τη minimal διάθεση. Το παλιό έπιπλο της τηλεόρασης συνδυάζεται άψογα με την καινούρια σύνθεση ραφιών βιομηχανικού ύφους, και τα κλασικά έπιπλα του καθιστικού συνδιαλέγονται με το μοντέρνο στυλ της τραπεζαρίας.

Στην κουζίνα κυριαρχεί μια vintage διάθεση που συμπληρώνεται  με την ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό του χώρου αποτελεί η γυάλινη πόρτα με τον μεταλλικό κάναβο, προσδίδοντας οπτική συνέχεια και διαμπερότητα.  Όσον αφορά τους χώρους υγιεινής, τα πλακάκια με τα γεωμετρικά μοτίβα δίνουν μια ρετρό πινελιά και έρχονται σε δημιουργική αντίθεση με την ουδετερότητα της πατητής τσιμεντοκονίας και των λιτών επίπλων.

Χρωματικά η παλέτα που χρησιμοποιήθηκε συμβάλει στη δημιουργία ενός ήρεμου υποβάθρου. Οι ουδέτερες, γήινες και παλ αποχρώσεις κυριαρχούν ενώ το μπλε και το κίτρινο χρώμα σε μεμονωμένες επιφάνειες και υφάσματα προσθέτουν την απαραίτητη ένταση στον χώρο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επιλογή των φωτιστικών τα οποία ακολουθούν μια μοντέρνα αισθητική και αποκτούν εκτός από λειτουργικό και διακοσμητικό ρόλο, προσδίδοντας με τον σχεδιασμό τους μια καλλιτεχνική διάθεση στον χώρο.

Στο σύνολο δημιουργείται ένας ιδιαίτερος, προσωπικός χώρος που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και αντανακλά την ικανότητα των αντιθέσεων να δημιουργούν ισορροπίες.

 

 

Συντελεστες :

Φωτιστικά : Luminart Αντωνιάδης

Φωτιστικά εισόδου – επιδαπέδιο σαλονιου : Βright

Πατητή τσιμεντοκονία : Kourasanit

Πολυθρόνα σαλονιού : almeco

Διακοσμητικά : interni oggi

πλακάκια-είδη υγιεινής: merekos art+materials

Υφάσματα επίπλωσης: kallergis

Σκίαση εσωτερική-περσίδες : Καμηνάς, Ιωάννινα

Τοποθεσία

Ιωάννινα

Έτος

2018

Είδος

Κατοικίες

Category
Κατοικίες
Let's design something awesome!