Prevere

About This Project

Το κατάστημα 555 τ.μ βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Πρέβεζας και αποτελεί τμήμα διώροφου νεοκλασικού κτιρίου. Ο ανασχεδιασμός είχε ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός χώρου σύγχρονου αλλά και ταυτόχρονα οικείου, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της περιοχής.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση στηρίζεται στη νέα διαμόρφωση του χώρου με μικρές αλλά σημαντικές επεμβάσεις, με κεντρική ιδέα τη δημιουργία δύο διακριτών ¨πυρήνων¨ με συνέχεια στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, αλλά και την εναλλαγή διαφορετικών επιπέδων, σηματοδοτώντας νέες ¨ζώνες¨ – χρήσεις μέσα στο κατάστημα. Από την μία, ως πρώτος πυρήνας αξιοποιείται το υπάρχον κυκλικό bar, το οποίο μοιράζεται στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο, επενδύεται με ψάθα και κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία που τονίζουν την καμπυλότητά του και επιλέγεται η χρήση ξύλου στον πάγκο του. Από την άλλη, για τη δημιουργία του δεύτερου πυρήνα, κατασκευάζεται ένα νέο bar, ακολουθώντας την ίδια συνθετική ιδέα της συνέχισης του εσωτερικού τμήματος και στο εξωτερικό, με το εξωτερικό bar να «υψώνεται» με τη δημιουργία παταριού. Η πλάτη του bar επενδύεται και αυτή με ταπετσαρία σαν ψάθα, λειτουργώντας ως συνδετικό στοιχείο και σηματοδοτώντας τους χώρους των bar, όπως και τα κάθετα στοιχεία που επιλέγονται και στα δύο  bar. Η ταπετσαρία με μορφή ψάθας επεκτείνεται και στο υπόλοιπο τμήμα του τοίχου και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη διαγράμμιση αποτελεί το φόντο του λογότυπου του καταστήματος. Στο εσωτερικό τμήμα του νέου bar,  το οποίο επίσης τοποθετείται σε ανυψωμένο πατάρι σε σχέση με τον υπόλοιπο εσωτερικό χώρο, πραγματοποιείται η παρασκευή του καφέ, ενώ ταυτόχρονα δίπλα κατασκευάζεται χώρος ανοιχτής κουζίνας, ορατής από σχεδόν όλο το τμήμα του καθιστικού, με σκοπό ο πελάτης να μπορεί να παρακολουθεί τη δημιουργία των παρασκευών, προσδίδοντας οικειότητα αλλά και εξωστρέφεια στον χώρο.

Ο χώρος του dj διατηρείται στην υπάρχουσα ημικυκλική κατασκευή, η οποία αντιμετωπίζεται με αντίστοιχο τρόπο με το κυκλικό bar, επενδύεται ομοίως με ψάθα και κάθετα ξύλινα στοιχεία, αποτελώντας συνέχεια του.

Ένα ακόμα πατάρι δημιουργείται στον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας ένα πιο υπερυψωμένο καθιστικό, με ένα vintage πανέλο στο φόντο και μεγάλους καναπέδες σε μια πιο lounge διάθεση.

Αντίστοιχη αντιμετώπιση ακολουθείται και στον σχεδιασμό του εξωτερικού χώρου του καταστήματος, με τα πατάρια να οριοθετούν τις διαφορετικές ¨ζώνες¨. Η είσοδος στο κέντρο του χώρου σηματοδοτείται με τις πλεγμένες τριχιές που κοσμούν την οροφή, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό τον κατά μήκος άξονα που οδηγεί στο εσωτερικό του μαγαζιού. Το 1ο πατάρι που βρίσκεται και σε πιο άμεση επαφή με τον δημόσιο χώρο οριοθετεί μια πιο ¨lounge area¨, ενώ ο χώρος του  2ου παταριού που βρίσκεται περισσότερο στο εσωτερικό του καταστήματος και οδηγεί στα bar, αποκτά μια αντίστοιχη δυναμική.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης αποτελούν τα υλικά που επιλέχθηκαν, δημιουργώντας μια παλέτα με βασικά χαρακτηριστικά τις φυσικές υφές, όπως το ξύλο, η τριχιά, η ψάθα που παραπέμπουν στο ελληνικό μεσογειακό τοπίο. Τα παραπάνω υλικά συνδυάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος υψηλής αισθητικής, με bohem αναφορές, εναρμονισμένος πλήρως με το παραλιακό αστικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται.

Όλα τα νέα στοιχεία αναδεικνύονται μέσω των κατάλληλων επιλογών φωτισμού που συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σχεδιαστική πρόταση. Κυρίαρχο στοιχείο του φωτισμού αποτελούν τα καλάθια από σχοινί που κρεμάστηκαν στις οροφές, τα οποία σε συνδυασμό με τις τριχιές αλλά και την κατάλληλη χρήση του κρυφού φωτισμού, οδηγούν σε ένα ιδιαίτερο ¨παιχνίδι¨ αντανακλάσεων του φωτός, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, δημιουργώντας διαφορετικές λεπτομέρειες και μοτίβα. Βασική παρέμβαση για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού του εσωτερικού αποτέλεσε η αξιοποίηση του κυκλικού ανοίγματος που υπήρχε στην οροφή, επιτρέποντας στο φως να περνάει μέσα από τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου. Τα κρεμαστά φωτιστικά που τοποθετούνται, με κυκλικές μορφές που παραπέμπουν σε μουσικά κύμβαλα, σηματοδοτούν το άνοιγμα και προσδίδουν μια ακόμα πινελιά στο χώρο.

Τα γήινα ουδέτερα χρώματα και οι φυσικές υφές των υλικών έρχονται σε αρμονική αντίθεση με τους έντονους χρωματικούς τόνους που επιλέγονται σημειακά, με κυρίαρχο το πράσινο χρώμα (νέο bar, καναπέδες, καρέκλες), προσδίδοντας ζωντάνια αλλά και ισορροπία στην γενική αίσθηση του χώρου.

Οι υπάρχουσες εξωτερικές οροφές (μεταλλικές πέργολες) επενδύονται περιμετρικά με διάτρητη λαμαρίνα με γεωμετρικά μοτίβα, δημιουργώντας ένα ενιαίο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο. Η ενοποιημένη αυτή μετώπη αποτελεί τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό στοιχείο της σύνθεσης, καθώς καλύπτει μεγάλο τμήμα των απαραίτητων κατασκευαστικών λειτουργιών. Η επιλογή αυτή μαζί με τους δύο ¨πυρήνες¨ των bar που δημιουργήθηκαν, την εναλλαγή των διαφορετικών επιπέδων αλλά και των στοιχείων συνολικά της σχεδιαστικής πρότασης, αποδίδει την επιθυμητή πολυπλοκότητα αλλά και αρμονία της σύνθεσης, η οποία ολοκληρώνει τη νέα δυναμική του χώρου.

 

 

Περίληψη

 

Το Prevere, ένα κατάστημα 555 τ.μ, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Πρέβεζας και αποτελεί τμήμα διώροφου νεοκλασικού κτιρίου. Η ανακατασκευή –ανακαίνιση του χώρου πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στο κτίριο και στο παραλιακό αστικό τοπίο αλλά και ταυτόχρονα με μια δημιουργική διάθεση, με σκοπό να εξυπηρετήσει στο μέγιστο τις ανάγκες του καταστήματος. Οι επιλογές της σχεδιαστικής πρότασης αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο λειτουργικό περιβάλλον, σε ένα ¨παιχνίδι¨ εναλλαγής εσωτερικού – εξωτερικού χώρου, εσωστρέφειας και εξωστρέφειας.

H κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία δύο διακριτών ¨πυρήνων¨ με συνέχεια στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, αλλά και η εναλλαγή διαφορετικών επιπέδων, σηματοδοτώντας νέες ¨ζώνες¨ – χρήσεις μέσα στο κατάστημα

Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης αποτελούν τα υλικά που επιλέχθηκαν, δημιουργώντας μια παλέτα με βασικά χαρακτηριστικά τις φυσικές υφές, όπως το ξύλο, η τριχιά, η ψάθα που παραπέμπουν στο ελληνικό μεσογειακό τοπίο. Τα παραπάνω υλικά συνδυάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος υψηλής αισθητικής, με bohem αναφορές, εναρμονισμένος πλήρως με το παραλιακό αστικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται.

Όλα τα νέα στοιχεία αναδεικνύονται μέσω των κατάλληλων επιλογών φωτισμού που συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σχεδιαστική πρόταση. Κυρίαρχο στοιχείο του φωτισμού αποτελούν τα καλάθια από σχοινί που κρεμάστηκαν στις οροφές, τα οποία σε συνδυασμό με τις τριχιές αλλά και την κατάλληλη χρήση του κρυφού φωτισμού, οδηγούν σε ένα ιδιαίτερο ¨παιχνίδι¨ αντανακλάσεων του φωτός, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Τα γήινα ουδέτερα χρώματα και οι φυσικές υφές των υλικών έρχονται σε αρμονική αντίθεση με τους έντονους χρωματικούς τόνους που επιλέγονται σημειακά, με κυρίαρχο το πράσινο χρώμα (νέο bar, καναπέδες, καρέκλες), προσδίδοντας ζωντάνια αλλά και ισορροπία στην γενική αίσθηση του χώρου.

Τοποθεσία

Πρέβεζα, ΕΛΛΑΔΑ

Έτος

2018

Είδος

Cafe - Bar

Category
Επαγγελματικοί χώροι
Let's design something awesome!