Κ 41

About This Project

The residence is located on the ground floor of a two-storey building dating back to the 1960s, one of the few that have been preserved in the center of Ioannina. The maintenance of an old building and its transformation in order to meet the new needs requires respect to its structure, as a footprint of the human presence in the space.
The facades were restored and the necessary work was conducted regarding the energy upgrading and the modernization of the building, while the interior of the apartment was reconstructed and turned into a cozy place. The main entrance “opens” in the reception area and the living room, which is characterized by its distinctive roof made from dark, corrugated metal sheet, while two bedrooms, a separate kitchen, a bathroom, as well as a guest room and a working space complete the floor plan of the residence.

The elements that have been maintained, were incorporated into a harmonious combination of classic and modern style characterized by imaginative contrasts. The old oak floor and the rough surfaces of forged cement, the preserved colourful cement tiles and the industrial style elements, the new vinyl flooring and the old wooden furniture, prove in the best way that the old can coexist with the new.
A palette in shades of grey and white dominates in the space, forming the perfect background for various design options in vibrant tones. Most of the new furniture is designed and constructed exclusively for the needs of the residence, while the decoration is completed with items from the trips of the owners.

Location

Ioannina

Year

2015

Type

Appartment

Category
Residences
Let's design something awesome!