Gaspar_the club

About This Project

Σε μια κεντρική τοποθεσία του αστικού ιστού της Άρτας, τέθηκαν κάποιες προκλήσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κλαμπ, οι οποίες απαντήθηκαν μέσα από έναν έξυπνο και ευφάνταστο σχεδιασμό.

Βασικά στοιχεία του concept υπήρξαν από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού η σωστή διαχείριση του φωτισμού, καθώς αποτελεί ενεργό στοιχείο στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας τέτοιων χώρων, όπως και η δημιουργία επιπέδων για τη λειτουργική οργάνωση του μακρόστενου χώρου και την επίτευξη καλής οπτικής επαφής από οποιοδήποτε σημείο του.

Η μακρόστενη κάτοψη του μαγαζιού επιλέχτηκε νa αναδειχτεί από την ιδιαίτερη σύνθεση της οροφής, σχηματιζόμενη από κυλινδρικά φωτιστικά στο χρώμα του χαλκού. Η σύνθεση συνδέει τις δύο στενές πλευρές του χώρου δημιουργώντας ταυτόχρονα δύο πόλους στα άκρα της. Ο ένας παραλαμβάνει τη λειτουργία της μουσικής και τον χώρο του disc jockey, ενώ ο άλλος τον χώρο των prive τραπεζιών. Και τα δύο σημεία υπερυψωμένα από τον υπόλοιπο κεντρικό χώρο αποκτούν τη δική τους σχεδιαστική αντιμετώπιση. Ο χώρος του disc jockey οριοθετείται από ένα εντυπωσιακό έπιπλο που θυμίζει παλιά συρταριέρα και μια πλάτη από μεταλλικά φωτιστικά, των οποίων η στιλπνή επιφάνεια δημιουργεί ένα πρωτότυπο παιχνίδισμα με το εκπεμπόμενο φως. Αντιδιαμετρικά, επιλέχτηκε μια κλασική διακόσμηση με μοντέρνες αναφορές.

Κύριο χαρακτηριστικό τέτοιου είδους χώρων, το μπαρ, απέκτησε τη δική του ταυτότητα και σημασία στη διαμόρφωση του σκηνικού. Αποφεύγοντας τις φλύαρες φόρμες ακολουθεί ένα απλό και κλασικό ύφος που συμπληρώνεται από ποπ ανατροπές, μέσω του έντονου χρωματικού τόνου του πορτοκαλί, καπιτονέ υφάσματος και των φωτιστικών οροφής, Mirror Ball, του οίκου Tom Dixon, που το προσδιορίζουν στον χώρο.

Η κάβα παραμένει και αυτή σε λιτό ύφος επιτρέποντας στην ανάγλυφη επένδυση του τοίχου να τραβήξει την προσοχή και να αποτελέσει το ιδανικό φόντο για τον χώρο του μπαρ.

Ο σχεδιαστικός διάλογος συνεχίζεται στην απέναντι πλευρά με μια ήπια σχεδιαστική επίλυση, μέσω ενός ασύμμετρου, γεωμετρικού κανάβου που συνδιαλέγεται με την έντονη γραμμικότητα της εξωτερικής όψης, συσχετίζοντας το εξωτερικό με το εσωτερικό περιβάλλον.

Η θεματική του χώρου συμπληρώνεται από την προσεκτική χρήση των υλικών, των υφών και της χρωματικής παλέτας. Διαχρονικά και οικεία υλικά στις επιφάνειες και τα έπιπλα, προσδίδουν πολυτέλεια μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Η ευρεία χρήση του ξύλου σε συνδυασμό με το μαύρο μάρμαρο και τις χρυσές και μπρούτζινες επιφάνειες συνδιαλέγονται με υφάσματα από δέρμα και βελούδο, ενώ η επιλογή ουδέτερων και γήινων τόνων στο σύνολο, αφήνει τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, τις ιδιαίτερες χειροποίητες κατασκευές, καθώς και τις έντονες πινελιές του πορτοκαλί, του κίτρινου και του μπλε να κατέχουν κύριο ρόλο στη δημιουργία του σκηνικού του χώρου.

Όσον αφορά την εξωτερική όψη του μαγαζιού οι αυστηρές, κατακόρυφες γραμμές των σκούρων,  μεταλλικών στοιχείων δημιουργούν ένα καθαρό και έντονο σχεδιαστικό αποτέλεσμα, ενώ η διαφάνεια του ανοίγματος προσδίδει την απαραίτητη ισορροπία μέσα από τη δημιουργική αντίθεση κενού και πλήρους.

Τοποθεσία

Άρτα

Έτος

2016

Είδος

Club

Category
Επαγγελματικοί χώροι
Let's design something awesome!